Meditation og kreativitet - er der den sammenhæng?

Den absolutte stilhed, den der for eksempel opstår, når vi meditere er vigtig i vores travle liv.

Meditation og herunder mindfulness er et godt værktøj til at opnå indsigt i vores krop, sind og følelser. Men det er godt for meget mere end det. Undersøgelser viser, at meditation sænker vores blodtryk, og kan være med til at styrke vores immunforsvar. Derudover kan en daglig praksis være med til at reducere stress og angst. Mindfulness-meditation bliver ofte praktiseret for et individuelt udbytte, men forskning på området peger på, at den også kan have en positive indvirken på et organisatorisk niveau. Udover at forbedre vores mentale og fysiske velbefindende, kan mindfulness nemlig øge både kreativitet og beslutningsprocesser.

I bogen ‘Mindfulness for Creativity’ skriver forfatteren Danny Penman om sammenhængen mellem mindfulness og kreativitet. I bogen argumenterer han for, at mindfulness-meditation kan forbedre tre færdigheder, der er nødvendige for kreativitet og kreativ problemløsning. Den første færdighed, der opnås gennem mindfulness er ‘divergent thinking’. Divergent thinking, eller divergerende tænkning er en tankeproces, hvor mange løsninger og synspunkter udforskes parallelt. Det er en flydende proces, der kan lede til nye, kreative løsningsmodeller. Den anden færdighed, der opnås gennem mindfulness er øget opmærksomhed, der gør det lettere at registrere brugbarheden og altså nytten af nye idéer. Sidst men ikke mindst giver mindfulness mod og modstandsdygtighed over for tilbageslag. Denne egenskab er væsentlig, da fiaskoer og tilbageslag er tæt forbundet med enhver innovationsproces.

Meditation kan derfor være et nyttigt redskab til skabelsen af kreative løsninger og styrkelsen af beslutningsprocesser, som mange virksomheder kan drage fordel af.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du skaber rum til meditation?

Så tøv ikke med at sende os en mail eller ring for at arrangere et kaffemøde.

portræt

 

 

Kontakt

Frederikke Aagaard
Email: faa@togetherarchitecture.com
Telefon: +45 28 47 85 45

Anne Marie Tommerup
Email: amt@togetherarchitecture.com
Telefon: +45 42 77 01 93

 

Scroll to Top